top of page

HISTORIA

GARVERIERNA I INFJÄRDEN

Under 30-talet fanns ett 10-tal garverier kring Piteå. Att de var så många berodde på en välmående jordbruksbygd med gott om djurhudar, närheten till vattendrag som var viktiga för garvningen och en ökande befolkning och därmed en stor efterfrågan på lädervaror. Människor behövde skor och läder för att både kunna bruka jorden och jobba med annat när industrialismen kom igång.

Sjulnäs 20-talet.jpg

FÖRENINGEN SJULNÄS GARVERI

Tre garvare.jpg

TRE BRÖDER - TRE GARVERIER

Oskar Sandlund startade sitt garveri 1905 vid Lillpiteälven i Roknäs, Starrgräsets garveri. Han fick flera barn och tre av dem Bengt, Hilding och Assar Sandlund kom alla tre att bli garvare som sin far. Bengt i Roknäs, Hilding i Sjulnäs och Assar i Böle där hans son Jan fortfarande är garvare ännu en tid i väntan på försäljning.

 

Sjulnäs garveri startades redan under senare delen av 1800-talet och drevs av en rad Ölundare fram till 1952 då Hilding Sandlund gifte sig med en brorsdotter till Paul Ölund och då tog över garveriet

GARVARKONSTEN

Garvning är ett urgammal hantverk som handlar om att konservera hudar och göra dem användbara för oss människor. Lämningar i vårt land visar att det gjordes långt före vår tideräknings början. Först garvades till husbehov och av skomakare men på 1600-talet blir garvarna en egen yrkesgrupp. I Sverige användes granbark i första hand till garvningen som gjorde huden mjuk och smidig och användbar till exempelvis skor eller tömmar. I mitten av 1800-talet lättar skråtvånget och garverierna breder ut sig. Det dröjer dock inte länge innan kromgarvning (miljöfarlig tungmetall) slår ut granbarken. Böle garveri har under många år varit ett av de få barkgarverierna som finns kvar i världen. 

böle14.jpg
näbbskor på hyllan.jpg

GUMMISTÖVLARNA TAR ÖVER

På 50-talet börjar det hända saker. Mekaniseringen av jordbruket tar fart. Människor börjar köpa bil och inte minst gummistöveln klampar in. Folket på landsbygden får dessutom jobb i fabrikerna som börjar byggas i Piteå. Garverierna är inte längre lönsamma och börjar läggas ner. Garveriet på Roknässidan upphör på 60-talet. I Sjulnäs lever garveriet kvar som skoaffär ända till 1976. Det är bara garveriet i Böle som överlever tack vare nöbbskons återkomst, Jokkmokks marknad och så småningom en satsning på exklusivare lädervaror. Tidigare statsministern Göran Persson är en av flera som går omkring med ministerportföljen från Böle.

bottom of page