top of page

KULTURARVSDAG MED SKÖRDEMARKNAD I ÅR IGEN

SEPTEMBER 2021

En sån lyckad dag! Trots regn och rusk blev vår "traditionella" skördemarknad sedan 2020 bättre än vi kunnat hoppas. Lokala odlare från både Böle, Roknäs och Sjulnäs sålde slut på spetskål, örtsalt och nybakat bröd. Hantverkare visade upp sina skickligt gjorda knivar, skärbrädor och fiffiga återbruk. 

 

På en fullsatt garverivind fick en stor publik höra tredje generationens garvare Jan Sandlund berätta om hantverket och historien.  Allt detta inom ramen för Kulturarvsdagen som äger rum i september varje år. I år med stöd från kommunen. Verkligen ett kvitto på att det vi gjort och gör betyder något för både byn, bygden och Piteå!

IMG-2244.jpg

LÖRDAGSÖPPET

SOMMAREN 2021

I sommar har vi precis som förra sommaren haft öppet en dag i veckan. I år på lördagar och den 31/7 är vår sista lördag innan vi börjar planera för restaurering. Vi serverar fika bakom garveriet nere vid älven under björkarna, skuggigt och helt underbart skönt i grönskan. 

 

Inne i garveriet kan man titta runt och beskåda en utställning om garvning och på alla gamla föremål. Dessutom finns en hel del hantverk från några av Infjärdens duktiga hantverkare/slöjdare.

Kom på besök 11 - 15.

EN NYGAMMAL ADVENTSTRADITION LÄNGS GAMLA SJULNÄSVÄGEN

2019 & 2020

2019 öppnade garveriet ordentligt för första gången under detta sekel med en julmarknad. Massor med nyfikna kom och lokala hantverkare sålde som smör.

 

Julen 2020 valde den nybildade föreningen åter att satsa på ett evenemang runt jul. Denna gång en adventspromenad på självaste Lucia med säkra coronaavstånd längs bygatan. Härligt juligt väder och sju “knallar” längs Gamla Sjulnäsvägen, från garveriet upp till det som en gång tidigare var ICA Sandlunds. Barnen gick en tipspromenad och vår uppskattade ICA-handlare Olle på Roknässidan bjöd ett 40-tal barn på frukt och godis som pris. 

 

Det kommer att bli ett årligt återkommande evenemang!

SKÖRDEMARKNAD

2020-08-30

I somras odlades som aldrig förr i våra trädgårdar och av våra grönsaksodlare. Varför inte ta vara på det och utnyttja den lokala växtkraften och ordna en skördemarknad? I slutet av augusti anordnade föreningen en marknad med ett coronalagom antal försäljare på den stora planen utanför garveriet. Också det något som vi vill satsa på och utvidga och vår tanke är att stimulera lokala företag att producera och sälja. Det mår både byn och Piteå bra av.

VÅR MOBILA UTSTÄLLNING

Utställningen, en kopia av garveriet sett från Gamla Sjulnäsvägen, gjordes klar 2020 och fick tillbringa sommaren på Gallerien i Piteå. Sen fick den ta en tur till biblioteket vid Nolia. Sommaren 2021 har turister, hemvändare och pitebor kunnat se den i Småstaden.

I utställningen finns information om hur garvning går till, hur garvning och näbbskosömnad skett i Infjärden sedan 1800-talet och hur garvningen görs i dag i Bangladesh.

 

Vill ni låna utställningen och visa upp den på ert företag, skola eller samlingslokal. Hör av er till oss!

Garveriet
bottom of page